Lintujen seuranta Pohtiolammella

 Yleisötorni (sääksitorni)

Pohtiolammella on ainutlaatuinen mahdollisuus seurata sääksien näyttäviä "iskuja" kirjolohia kuhisevaan kala-altaaseen.

Sääkset käyvät ruokailemassa maaliskuun lopulta syyskuun puoliväliin asti, mutta vilkkainta aikaa on loppukesällä heinäkuun puolivälistä alkaen syyskuulle asti. Puolipilvinen sää, aamun varhaiset tunnit ja illansuu ovat parasta seuranta-aikaa, mutta sääkset käyvät toki hakemassa herkullisia kirjolohia Pohtiolammelta pitkin päivää.

Sääksien seurantaa varten on olemassa yleisötorni, josta voi lähietäisyydeltä katsella sääksien saalistustapahtumia.

Torniin sopii samanaikaisesti enintään 25 henkilöä. Torniin pääsee myös pyörätuolilla. Se on mainio erilaisten ryhmien, kuten koululuokkien vierailukohde.

Ryhmille järjestämme tilauksesta opastettuja "Sääksen aamuja" ja "Sääksen iltoja".


Kosteikkotorni

Keväällä 2015 avattiin kosteikkotorni lintujen tarkkailuun. Saarioisten kalankasvatuslammikoista muotoiltiin lintuvesikosteikko, jossa pesii ja levähtää muuton aikana lukuisia vesi- ja rantalintuja. Torni soveltuu myös liikunta-rajoitteisten käyttöön.

Valokuvaus

Pohtiolammella on erinomaiset mahdollisuudet valokuvata ja videoida sääksien kalastusta kirjolohilammikosta ja muita lintuja kosteikkotornista. Yleisötornissa on kuusi erikseen vuokrattavaa kuvauspaikkaa.

Sääksien lohilammikon ympärillä on kuvaajien käytettävissä useita vuokrattavia piilokojuja. Uudessa kosteikkotornissa on valo- ja videokuvaajien käytössä 10 kuvauspaikkaa, joihin kaikkiin pääsee myös pyörätuolilla. Valokuvauksesta, kuvausohjeista jne. kerrotaan lähemmin valokuvaus-sivuilla.

Sääksisäätiö - Finnish Osprey Foundation

PL 71, 13211 Hämeenlinna
 +358 500 306904
 mahyv@outlook.com
www.saaksisaatio.fi

Sääksikeskus - Osprey Center

Pohtiolammentie 64,
32670 Kangasala
 +358 40 528 3030
 jouko.alhainen@pp.inet.fi