Sääksi eli kalasääski

Vesiemme siivekäs syöksysukeltaja

Kookas, väritykseltään lokkia muistuttava lintu pysähtyy lekuttelemaan rantaveden yläpuolelle. Hetken päästä se lähtee siivet supussa jyrkkään syöksyyn ja loiskahtaa äänekkäästi veteen. Sääksi nousee vedestä, mutta ilman saalista. Uusi yritys, katse tiukasti kohdistettuna vedenpinnan läheisyydessä uiviin kaloihin ja saman tien lähtee syöksysukellus. Vasta viime hetkellä jalat työntyvät eteen ja terävät kynnet valmistautuvat iskuun. 

Vesipisarat sinkoavat ja sääksi sukeltaa hetkeksi veden alle, jää rimpuilemaan saaliskalan kanssa ja nousee vihdoin vettä pyristellen ilmaan. Vedestä nousee sääksen kynsissä kiiltäväkylkinen lahna. Koiraslintu on saanut komean saaliin, ottaa korkeutta ja lähtee viemään sitä suoraviivaisesti pesälle, jossa naaras ja poikaset nälkäisinä odottavat.

Suomessa on vuodesta 2001 alkaen varustettu yli 30 sääkseä satelliittilähettimillä, joiden välityksellä lintujen liikkeitä on voitu seurata yksityiskohtaisesti. Arvokasta tietoa on kertynyt mm. muuttoreiteistä, levähdyspaikoista ja talvehtimisalueista.
Luonnontieteellisen keskusmuseon sivuilta löytyy tietoja ja karttoja näiden sääksien muuttomatkoista (www.luomus.fi/fi/satelliittisaakset).

Livelähetykset muutaman sääksiperheen pesältä antavat uutta tutkimustietoa sääksien käyttämästä pesimisaikaisesta kalaravinnosta ja käyttäytymisestä. Emolintujen jaloissa olevat renkaat on mahdollista lukea kuvatallenteista lintuja häiritsemättä. Nämä tiedot kertovat emolinnun syntymäpaikan ja voivat kertoa jotakin sen aikaisemmasta ja myöhemmästä elämästä. Tiedot ovat tutkimuksen käytössä erityisen tärkeitä. Sääksiliven verkkopalvelussa on mielenkiintoista seurata sääksiperheen elämän iloisia kuin myös surullisia päiviä.

Kuva: Satelliittisääksi Ilpo on kantanut lähetintä jo kuusi vuotta ja tuottanut arvokasta tietoa liikkeistään.

Sääksisäätiö - Finnish Osprey Foundation

PL 71, 13211 Hämeenlinna
 +358 500 306904
 mahyv@outlook.com
www.saaksisaatio.fi

Sääksikeskus - Osprey Center

Pohtiolammentie 64,
32670 Kangasala
 +358 40 528 3030
 jouko.alhainen@pp.inet.fi