Sääksi eli kalasääski

Vesiemme siivekäs syöksysukeltaja

Kookas, väritykseltään lokkia muistuttava lintu pysähtyy lekuttelemaan rantaveden yläpuolelle. Hetken päästä se lähtee siivet supussa jyrkkään syöksyyn ja loiskahtaa äänekkäästi veteen. Sääksi nousee vedestä, mutta ilman saalista. Uusi yritys, katse tiukasti kohdistettuna vedenpinnan läheisyydessä uiviin kaloihin ja saman tien lähtee syöksysukellus. Vasta viime hetkellä jalat työntyvät eteen ja terävät kynnet valmistautuvat iskuun. 

Vesipisarat sinkoavat ja sääksi sukeltaa hetkeksi veden alle, jää rimpuilemaan saaliskalan kanssa ja nousee vihdoin vettä pyristellen ilmaan. Vedestä nousee sääksen kynsissä kiiltäväkylkinen lahna. Koiraslintu on saanut komean saaliin, ottaa korkeutta ja lähtee viemään sitä suoraviivaisesti pesälle, jossa naaras ja poikaset nälkäisinä odottavat.

Sääksisäätiölle on tullut sekä yksityisiltä että viranomaisilta  tiedusteluja infotaulusta sääksenpesän läheisyydessä. Näin voitaisiin välttää häirintää pesintäkauden aikana. Laadimme mallitaulun (A3), joka viestii vierailijalle siitä miten tulee toimia sääksenpesän ympäristössä. 

Taulun voi tulostaa tästä pdf-linkistä ja esimerkiksi painattaa 3 mm alumiinilevylle, joka kiinnitetään vesivanerille tolppaan sopivaan maastokohteeseen maanomistajan luvalla

Taulun suunnittelusta vastasi Jonna Viisainen ja piirrokset ovat Riitta Poutun käsialaa. Tarkempia tietoja tauluista saatavilla: ilmari.hakkinen@pp.inet.fi

Sääksisäätiö - Finnish Osprey Foundation

PL 71, 13211 Hämeenlinna
 +358 500 306904
 mahyv@outlook.com
www.saaksisaatio.fi

Sääksikeskus - Osprey Center

Pohtiolammentie 64,
32670 Kangasala
 +358 40 528 3030
 jouko.alhainen@pp.inet.fi