Uutiset

  

 • Sääksisäätiö sai maaseudun kehittämisyhdistys Linnaseutu ry:ltä apurahan hankkia sääksen pesätarkastuksiin kuvauskopterin ja maastokelpoisen videokameran.

  Laitteita on päästy kokeilemaan sääksenpesillä nyt pesintäkauden jälkeen ja tuloksena on tarkkoja kuvia ja käyttökelpoista videomateriaalia mm. näyttelyihin ja tiedottamiseen.

  Kuvauskopterista on apua tarkastettaessa sääksenpesiä poikasten rengastusaikaan – saadaan selville mm. onko pesässä poikasia ja minkä kokoisia, ennen kuin lähdetään kiipeämään pesäpuuhun. Niin ikään tarkat yksittäiskuvat suoraan pesän päältä otettuna kertovat onko pesää rakennettu kevään ja alkukesän aikana ja näin ollen asuttu.  Tarkastuksesta aiheutuva häiriöaika pesäympäristössä lyhenee ja säästytään osaksi turhalta työltä. Eräät sääksen pesäpuut ovat sen verran huonokuntoisia, että niihin kiipeäminen ei ole turvallista. Kuvauskopterin kuvista voidaan kuitenkin selvittää pesintätulos.

  Viime kesänä Päijänteen ympäristössä pesivien sääksien pesäpaikkojen tarkastuksessa käytettiin apuna kuvauskopteria. Kaikissa tapauksissa sääksiemot pysyttelivät etäällä kopterista eivätkä reagoineet hyökkäävästi kopteriin kun pesän lähistöllä oli samanaikaisesti ihmisiä. 

  Toinen hankinnoista, videokuvaa tallentava actionkamera soveltuu hyvin esimerkiksi tekopesän rakentamisen dokumentointiin ja rengastajan toiminnan esittelyyn yleisölle.


  Lokakuussa sääksenpesältä harjoitusmielessä otettu kuva kertoo, että pesintä on onnistunut ja sääksenpojat ovat lähteneet lentoon. 

  Risto Mattilan kuvauskopterilla elokuussa ottama kuva sääksen lentopoikasesta pesällä syömässä haukea.

    Takaisin
 •   Arkisto

Sääksisäätiö - Finnish Osprey Foundation

PL 71, 13211 Hämeenlinna
 +358 500 306904
 mahyv@outlook.com
www.saaksisaatio.fi

Sääksikeskus - Osprey Center

Pohtiolammentie 64,
32670 Kangasala
 +358 40 528 3030
 jouko.alhainen@pp.inet.fi