Sääksen - niin kuin muidenkin lintulajien - suojelutyö on kaksijakoista. Sääksisäätiö pyrkii kaikin käytettävissä olevin keinoin muokkaamaan kansalaisten ja päättäjien asenteita sääksillemme myönteisiksi. Tätä työtä tehdään kirjoitusten, lausuntojen, radio- ja tv-ohjelmien, luentojen, näyttelyiden, koulutustapahtumien ja kahdenvälisten keskustelujen avulla. Samanaikaisesti toteutetaan kentällä sellaisia käytännön suojelutoimenpiteitä, jotka parantavat lintujen elinoloja. Huomattava osa maamme sääksistä pesii lintuharrastajien rakentamissa tekopesissä. Sääksi on tuoreimmassa uhanalaisluokituksessa merkitty vähälukuiseksi, elinvoimaiseksi lajiksi mikä on pitkäjänteisen suojelutyön tulosta.
Suojelutyön tärkeimpiä kohteita ovat:
Sääksisäätiön suositus sääksen pesäpaikkojen huomioon ottamiseksi tuulipuistojen suunnittelutyössä
Sääksisäätiö suosittelee asutun sääksenpesän ja rakennettavan tuulivoimalan väliseksi minimietäisyydeksi 2000 metriä. Suositus perustuu säätiön asiantuntijoiden vuosikausien kokemukseen pesäpaikkojen ja pesivien lintujen seurannasta. Kenttätutkimuksissa on todettu, että varsinkin itsenäistyvät lentopoikaset tarvitsevat riittävän suojavyöhykkeen pesäympäristössä liikkuessaan.
Säätiö suosittelee lisäksi, että tuulivoimahankkeen toteuttaja teettäisi 2-3 vaihtopesää, mikäli edellä mainitun suojavyöhykkeen ulkopuolisella lähialueella pesii sääksiä. Näin linnuille tarjoutuu todellinen mahdollisuus pesäpaikan vaihtoon. Tekopesät ovat osoittautuneet sääksien suojelun kannalta tärkeiksi. Tekopesien paikat on suunniteltava huolellisesti asiantuntijoiden kanssa yhteistyössä.
Tämä suositus ei poista viranomaisten määräämää velvoitetta toteuttaa jokaisella hankealueella tarvittavat ympäristöselvitykset myös sääksenpesien osalta.
Pesäpuut
Monet luonnossa liikkuvat ihmiset ovat ottaneet yhteyttä Sääksisäätiöön ja kertoneet mm. sääksen pesähavainnoista. Sääksisäätiö toimittaa suojeltavaan sääksen pesäpuuhun rauhoitustaulun, jolla pesäpuu merkitään suojelluksi.
Sääksisäätiölle voi ilmoittaa alla olevalla lomakkeella sellaisesta sääksen pesäpuusta, jossa ei vielä ole pesäpuun rauhoitustaulua tai taulu on hävinnyt. Pääset ilmoituslomakkeelle tästä linkistä.
Yhteistyökumppanit suojelutyössä
Sääksisäätiö harjoittaa suojelutyötä mahdollisimman monien tahojen kanssa. Keskeisessä asemassa ovat lintu- ja luontoyhdistykset, metsäyhtiöt, kalankasvattajat, ympäristöviranomaiset, koulut, sähköyhtiöt ja maanomistajat.
Merkittäviä yhteistyöhankkeita ovat olleet mm. valtakunnallinen sääksien kummipesäkampanja, johon on saatu tukea monelta yritykseltä. Säätiön tukijoita ovat olleet mm. Vattenfall Oy, Aina-Group Oy, vain muutamia mainitaksemme.
Viimeisin yhteistyösopimus
Sääksisäätiö on tehnyt sopimuksen UPM:n kanssa, joka on merkittävällä tavalla harjoittanut lintujen ja luonnon suojelutyötä omissa metsissään ja opastaa myös muita kestävän kehityksen mukaiseen luonnonsuojeluun. UPM:n ohje Metsänhoito sääksen pesäpuun lähiympäristössä.
Sopimus koskee mm. seuraavia aiheita:
UPM tukee myös satelliittisääksien muutonaikaista ja Suomen alueella tapahtuvaa satelliittiseurantaa, jota sääksisäätiö suorittaa yhteistyössä Luonnontieteellisen Keskusmuseon kanssa. UPM on sopimuksen mukaan rahoittamassa ja tukemassa myös pesäkamerahanketta, jolla kesäisin voidaan seurata netissä sääksen pesintää ja poikasten kehittymistä.